De fleste urter dyrket aeroponisk i et tårn gir raskere og høyere avlingsutbytte, samt et overlegen næringsinnhold enn deres kolleger dyrket i jorden (unntatt rosmarin basert på våre sammenlignings tester.)

Fra et matlagesynspunkt, bortsett fra forbedrede smaker, har aeroponiske urter en eksepsjonell tekstur (dvs. persille og koriander svetter ikke når de er hakket.) Videre tillater det pulserende næringsinnholdet å holde dem friske i lengre perioder etter høsting (enten det er nedkjølt eller ikke).

Generelt er aromatiske urter enkle å dyrke vertikalt ved hjelp av et aeroponisk tårn. Noen urter krever imidlertid mer oppmerksomhet og vedlikehold enn andre når det gjelder rotforvaltning og høstingsteknikker for optimale resultater.

Koriander dyrket i en Tower Garden

I stedet for å så 3-4 frø per rockwoll beholder, foretrekker vi å plante 56 frø per beholder, fremfor alt når du sår utendørs. Vår erfaring viser at det ikke bare er å dyrke buskete planter, men det gir en overlegen avling for påfølgende høsting når man kutter planten delvis og sikter mot en gjenvekststrategi.

Koriander kan høstes enten ved å trekke den helt ut av tårnet eller ved å kutte planten og dens røtter så korte som 5 cm (2 tommer) lenge før de blir plantet tilbake. Planten kan også høstes i flere trinn ved å kutte delvis (vi anbefaler å kutte en tredjedel av planten per høsting for å fremme en optimal gjenvekstprosess).

Selv om koriander kan vokse opptil 5 ganger etter å ha blitt fullskåret, anbefaler vi at du ikke gjentar en slik prosess mer enn 3 ganger og planter en ny frøplante etter tredje innhøsting. Når du beskjærer koriander helt eller delvis og forlater planten i tårnet med sikte på gjenvekst, er vedlikehold av røttene et must. Trim / klipp røttene med jevne mellomrom.

Som med de fleste urter, vokser røttene til koriander raskt og produserer stort volum, som lett kan tette til tårnet ditt hvis det ikke vedlikeholdes ordentlig.

Bruk røttene: Vi vil anbefale deg å sjekke de forskjellige måtene du kan bruke korianderrøttene i asiatisk matlaging og deres helsemessige fordeler når de juices eller spises rå. Merk: når korianderplanten begynner å gi blomster, mister den mest av smaken.

Selv om koriander er kjent for å begynne å blomstre i temperaturer over 80°F (25°C), er det sorter fra Sørøst-Asia (India, Thailand, Vietnam) som kan trives i varmen.

Persille dyrket i en Tower Garden:

Persille tar lenger tid enn koriander å spire / gro (refererer hovedsakelig til krøllete persille), men som koriander kan den høstes opptil 5 ganger så lenge røttene blir vedlikeholdt tilsvarende.

Når du planter og såt utendørs, plasser tårnet ditt på et sted som får delvis skygge (hovedsakelig når sommervarmen er på topp).

Forsikre deg om at vannet i næringsreservoaret ikke overstiger 80°F (25°C) siden persille blomstrer over en slik temperatur.

Siden det tar omtrent 6 uker før persillefrø blir til frøplanter som er klare til å bli plantet, anbefaler vi at du bruker hver plante i flere innhøstinger for å sikre en mer rikelig rotasjon og tilgjengelighet.

Rundt 3./4. høsting blir røttene mørkere, og de nye plantene produserer flere stilker og mindre blader … Nok en gang må røttene regelmessig vedlikeholdes.

Mynte dyrket i en Tower Garden:

Som koriander eller persille kan mynte høstes gjentatte ganger ved hjelp av samme planstruktur. Imidlertid blir vedlikeholdet av røttene den viktigste utfordringen når man dyrker mynte på et aeroponisk tårn.

Faktisk produserer mynte vannrøtter som kan vokse i øvre og nedre seksjoner samtidig. Unngå å plante mynte i den nedre planteseksjonen av tårnet, da det er nesten umulig å unngå at en dypvannskultur * oppstår.

Vi anbefaler også å unngå å plante mynte i den øvre planteseksjonen, siden røttene kan skyte opp og tette opp silen på toppen av tårnet). Vi anbefaler maksimalt 2–3 høstinger per plante på grunn av utfordringer ved vedlikehold av røttene når planten blir eldre. Ikke over plant: mynte vokser sjenerøst når du bruker et aeroponisk tårn og kan lett overvelde /overskygge plantene i de nedre delene.

Timian dyrket i en Tower Garden:

Timian tar lang tid å spire og gro på et aeroponisk tårn, men det er helt verdt det! Det gir utrolig smakfulle levende planter og kan kuttes delvis /helt for fler gangs høsting. Høst timian når den fortsatt er ung siden den mister smaken og duften etter at den blomstrer.

Timian kan plantes hvor som helst på tårnet. For alle andre aromatiske urter og /eller medisinske urter, anbefaler vi å unngå de øverste og nederste planteseksjonene når det er mulig, og følg produsentens bruksanvisning nøye. Men når vi dyrker urter, insisterer vi i alle tilfeller på viktigheten av forvaltning av røtter fremfor alt når den samme planten er utsatt for flere avlinger.

Aromatiske /medisinske urter er ikke bare et must for alle husholdninger /kjøkken, men de er også perfekte for kommersielle bruksområder når du vurderer å sette opp en Tower Farm.

Dill dyrket i en Tower Garden:

Dill er en plante som må høstes tidlig. Selv om den blir til en vakker prydplante når den er overvokst, kan den vokse seg stor nok til å gi en stammelignende stilk som er sterk nok til å skade tårnet ditt – som et eksperiment har vi dyrket 1,5 fot planter som ga enorme røtter. Vi anbefaler å høste dill mens den er ung, ved å trekke hele planten ut av tårnet og plante en ny frøplante (i stedet for å bare kutte noen få greiner om gangen).